PEMIMPIN YANG RENDAH HATI

11:35 PG Posted In Edit This 2 Comments »
Salam untuk semua, Tompinai amat tertarik dengan apa yang KW tulis dalam blognya. Pandangan dan ulasan KW amat dalam maksudnya walaupun disampaikan dengan mudah dan santai... Pemimpin seperti itu tidak layak untuk dipanggil sebagai pemimpin. Seorang pemimpin sebaiknya seorang yang boleh menerima teguran dan kritikan. Tidak kira teguran itu pedas atau pun tidak..Tidak kira kritik itu sakit atau tidak, harus diterima dengan hati yang terbuka.

Pemimpin yang tidak senang dengan teguran adalah pemimpin yang lemah kerana dia tidak sanggup menerima pendapat orang lain yang mungkin pendapat teguran itu boleh meningkatkat potensi dirinya. Minda pemimpin itu masih lagi pada takuk lama, masih terikat dengan fahaman dahulu kala. Tompinai percaya pembaca masih ingat bagaimana cara hidup, sosial dan daya pemikiran orang-orang di zaman dahulu. Kenapa Glelilio dianggap gila pada masa itu? Kenapa Graham Bell pernah di Kutuk, dihina, begitu juga dengan Albert Enstien? Mereka ini adalah orang-orang bijak tetapi semasa zaman mereka, mereka ini agak diketepikan namun mereka masih meneruskan usaha mereka kerana mereka tahu mereka betul dan juga mereka sentiasa memperbaiki segala apa yang mereka buat melalui maklum balas, contohnya kutukan, teguran dan hinaan. Mereka cuba membuktikan apa yang mereka cuba hasilkan adalah bermaanfat.

Kenapa Tompinai menganggap seperti itu, sebabnya mereka tidak sanggup dikritik dan ditegur. Orang dulu dikritik pasti akan dibalas dengan cara yang kejam. Jadi jahat. Pemimpin ini sepatutnya harus bersikap terbuka, rakyat menegur adalah untuk kebaikan juga. Bukannya mencari kesalahan. Tapi kalau setiapkali ditegur melenting pasti umur tidak panjang. Orang jadi bosan, rakyat malu dengan sikap pemimpin seperti itu. Jadi yang rugi siapa? pasti pemimpin itu sendiri yang rugi.

Kepada pemimpin-pemimpin yang pantang ditegur, pandai-pandailah bawa diri. Jangan biarkan rakyat menjadi bosan dengan kamu. Kritikan dan teguran merupakan kunci kejayaan kamu. sekiranya banyak teguran dan kritikan maka itu menunjukkan rakyat sayang dengan kamu.

APA YANG ANDA BOLEH JELASKAN

5:20 PTG Posted In Edit This 3 Comments »
SEKALI TENGOK, HANYA GAMBAR AWAN YANG INDAH...DUA KALI TENGOK AKAN MENGHADIRKAN PERTANYAAN DAN KETIGA KALI AKAN MEMBUATKAN MINDA BERFIKIR MENCARI JAWAPAN...MENURUT PERSEPSI SENDIRI.