GURU OH GURU

9:22 PTG Edit This 1 Comment »
Hari ini, saya menghadiri kursus peningkatan matapelajaran kemahiran hidup di pejabat pendidikan daerah Kota marudu. Walau pun masa cuti persekolahan,kami sebagai pendidik terpaksa menghadiri kursus. Segala perancangan terpaksa di tunda atau pun dibatalkan semata-mata untuk menghadiri kursus ini.
Mungkin ramai orang beranggapan yang tugas sebagai guru amatlah mudah berbanding dengan perkerjaan lain. Sekolah cuti,guru pun cuti. Itu anggapan dan tanggapan orang ramai tapi hakikatnya kami,guru-guru sentiasa berkerja. Maksud saya, sentiasa bersedia dipanggil untuk tugas-tugas yang perlu dilaksanakan.
Kami juga perlu bersedia untuk tahun hadapan,menambahbaik segala kekurangan agar dapat mencapai dan merealisasikan segala perancangan pendidikan. Kami perlu sentiasa menimbah ilmu agar dapat memberikan sesuatu yang berkesan kepada anak didik kami.
Tugas sebagai seorang guru amatlah susah dan tidak semudah yang disangka. Kena berdepan dengan karenah anak didik dan juga karenah ibu bapa pelajar. Kadang-kadang tercabar juga hati tapi hasil daripada pembelajaran semasa di IPG berkaitan dengan psikologi,maka semua itu menjadi pendorong.
Saya masih ingat kata-kata yang saya kira sebagai petua dari seorang pensyarah saya, segala kritikan yang berbentuk negetif terima dalam bentuk positif. Kritikan itu akan menguatkan usaha kamu dalam mendidik anak didik kamu katanya. Saya rasa apa yang cuba disampaikan oleh pensyarah saya adalah bersedialah menghadapi dunia pendidikan. Dunia yang penuh dengan cabaran.
Saya juga pernah terbaca satu tulisan oleh guru yang telah bersara dalam akhbar, dimana beliau menyatakan bahawa tugas sebagai guru sangat sukar. Guru bukan saja menyampai segala ilmu dalam menjadikan anak didiknya berjaya tapi juga membantu dalam pelaksanaan kelancaran sesuatu sekolah. Beliau menyatakan secara tidak rasmi seorang guru melakukan tugas hampir 200 jenis dalam setahun. Jelas sekali tugas ini amat banyak tetapi guru tidak pernah sedikit pun berganjak dari tugas utamanya untuk mendidik.
Kami sebagai guru tidak sedikit pun merasa puas dalam memastikan anak didik kami berjaya. Biar apa pun tanggapan dan tomahan, kami tetap memastikan setiap anak didik kami berjaya.

9:15 PTG Edit This 0 Comments »
Kali ini saya ingin berkongsi

PUISI UNTUK AYAH DAN IBU.

11:56 PG Edit This 0 Comments »
Ayah...
Sungguh besar kasihmu
Setinggi gunung kinabalu
seluas lautan
Kasih mu tidak pernah berubah

Ayah...
tidak pernah gentar,
jauh sekali dari mengeluh.
Berusaha mendidik kami,
memberi kekuatan,
Dikala kami lemah.

Ayah...
Segala usahamu tidak sia-sia.
Segala keringatmu telah berhasil.
Segala kerisauanmu telah terjawab.

Ibu....
Doamu sentiasa mengiringi kami.
Doamu sentiasa memberkati kami
Doamu menjadi kekuatan kami...

Ibu....
Teguranmu menjadikan kami kuat.
Teguranmu menjadikan kami,
Manusia yang berjaya.
Teguranmu menjadikan kami..
sentiasa dalam kekuatan

terima kasih....
Ayah.....
Ibu.......

kasih dalam cerita

11:35 PG Edit This 0 Comments »
Cerita ini merupakan salah satu daripada cerita yang selalu di samapikan oleh bapa saya sebelum kami tidur. Biasanya selepas jam 9 malam kami sekeluarga akan masuk tidur dan adik saya selalunya menyuruh bapa saya untuk bercerita.
Cerita ini merupakan salah satu hiburan kami sebelum tidur disebabkan kampung saya pada masa itu belum mempunyai bekalan elektrik. Ada kalanya kami akan berkumpulan di depan pelita sambil orang tua saya bercerita.
Sang kancil ini telah menjadi satu yang sangat kami kagumi kerana kebijaksanaannya. Walaupun berbadan kecil tapi dia mampu mengalahkan haiwan lain yang lebih besar. Orang tua saya perpesan bahawa sesuatu perkara itu boleh di atasi dengan hanya menggunakan kepintaran tanpa menggunakan fizikal yang besar.
Cerita sang kancil ini walau pun berbentuk hiburan semata-mata tapi disebaliknya ia mempunyai nilai moral yang sangat tinggi.

Terima kasih ayah ibu. Tanpa penjagaan dan didikan kamu berdua tidak mungkin kami akan berjaya dalam hidup kami.

8:48 PG Edit This 0 Comments »


Hai semua...ini adalah 3 hero saya.Tepi dari kiri anak sulung saya Ellner Avner,tengah anak kedua Ethaniel Aver dan tepi kanan anak bongsu Elver Elmer...

Mereka harta paling berharga saya dunia akhirat. hubungan mereka begitu rapat seperti isi dan kuku.

Elllner Avner berusia 9 tahun, Ethaniel Aver 7 tahun dan Elver Elmer 6 tahun.

My three hero ini adalah gabungan Dusun Kimaragang dan Dusun KB...saya sangat mencintai keluarga saya.menyayangi anak-ank saya.

HIDUP MY THREE HERO!!!!!!!!!!!

12:36 PG Edit This 0 Comments »
Salam semua........ini adalah blog keluarga saya.Teratak kasih diberi nama hasil idea isteri tercinta saya Justina Tuyundo.