SEBENTAR YA...baca dan fikir.

11:48 PG Posted In Edit This 2 Comments »
Artikel ini saya baca di majalah mastika. Artikel sudut senyum pisang. Walau pun ia humor tapi pengertiannya amat baik..

Seorang lelaki duduk di depan garaj keretanya apabila hujan mula menitis. Semakin lama, semakin lebat, air mula melimpahi longkang besar di depan rumahnya, lalu jadilah banjir kilat. Air terus naik hingga akhirnya sampai ke garaj tempat lelaki itu berada.

Sejam kemudian, sebuah bot penyelamat datang. Pasukan penyelamat itu bertanya, " Encik nak bantuan, tak?".

" Tak perlu! Tuhan akan melindungi saya," jawab lelaki itu sambil berdiri di dalam air yang sudah paras lututnya. Hujan terus lebat. Dua jam selepas itu, Ketika lelaki berkenan sedang berdiri di atas beranda, datang lagi sebuah bot penyelamat.

" Encik nak bantuan, tak?" tanya anggota pasukan penyelamat itu.
" Tak perlu. Tuhan akan melindungi saya!' jawab lelaki berkenan sambil tersenyum.
Hujan turun mencurah-curah. Tiga jam berlalu, ketika lelaki itu berdiri di atas bumbung rumahnya, sebuah helikopter sampai dengan membawa sepasukan anggota penyelamat.

" Mari kami selamatkan encik! banjir makin teruk, nanti encik lemas!" jerit pasukan penyelamat dari dalam helikopter.

Lelaki itu tetap menolak. " tak apa, Tuhan akan lindungi saya!"

Empat jam kemudian, air naik lagi dengan diiringi ribut dan petir. Akhirnya, rumah lelaki itu runtuh dan dia dihanyutkan banjir. Lelaki itu terkapai-kapai, dan ketika nafasnya tercungap-cungap hampir mati, lelaki itu sempat memarahi Tuhan.

Dalam hatinya, lelaki itu menyumpah, " Tuhan! Aku sayangkan Engkau, tapi Engkau tak selamatkan aku?!!!"

Tiba-tiba lelaki itu terdengar satu suara, " bukankah tadi Tuhanmu sudah hantar dua buah bot dan sebuah helikopter untuk menyelamatkan kau?'


Nota: Fikir2lah..apa moral cerita ini.

BICARA TOMPINAI

12:49 PG Posted In Edit This 3 Comments »

Satu entry Tompinai yang boleh dikatakan agak kontroversi, apabila Tompinai memaparkan satu poster papan iklan yang memaparkan gambar perempuan. Gambar ini tidaklah menjolok mata kerana yang terdedah hanya separuh sahaja iaitu bahagian bahu. Tompinai cuma minta para pembaca melihat situasi dari sudut moralnya tetapi ada feedback yang tompinai dapat meminta supaya gambar itu ditiadakan.

Pada mulanya Tompinai agak hairan kerana apa yang tompinai minta hanya melihat situasi tersebut, kenapa kereta itu boleh kemalangan? Apa sebabnya? Jalan yang luas dan lurus, cantik tapi ia masih terlanggar juga. Pada pengamatan Tompinai, mungkin berhantu atau tempat itu keras kerana beberapa blok ada kedai membaiki kenderaan. Dan memang telah dijelaskan dalam papan iklan itu. Di samping gambar perempuan seksi. Adakah kemalangan itu disebabkan oleh keseksian atau pun kerana sebab lain? Itu yang Tompinai mahu tahu dari pembaca.

Tapi nampaknya mata pembaca terus kepada gambar tersebut. Ini memyebabkan kesan moralnya tidak menjadi subjek utama. Akal dan fikiran terus melihat kearah negetif. Pandangan positif menjadi kabur. Hati dan perasaan menjadi tidak seimbang. Menjadi keliru dan karuan. Kegagalan melihat dengan akal yang jauh menyebabkan fikiran hanya menjana idea yang salah, lucah. Bila saja perkataan lucah terbit, maka hati menjadi tidak tenang dan perasaan bergelora, tidak menentu. Inilah yang akan berlaku dalam kehidupan kita sebagai manusia, bila manusia gagal dalam menguasai dirinya, bila manusia membiarkan hatinya yang berkuasa dan bukan akalnya. Lebih kepada nafsu.

Pun begitu, Tompinai tabik dengan SAM kerana dapat melihatnya melalui pandangan positif. Kematangan SAM dalam melihat sesuatu amat tinggi. Ada juga pembaca yang melihatnya dari sudut positif, mereka ini adalah antara yang berjaya menggunakan akal dan fikiran.

Tompinai berbangga kerana entry tersebut berjaya mewujudkan persoalan. Ini menjadi bukti betapa kuatnya impak entry dan AURA SAM. Teguran dan kritikan para pembaca telah menjadi kekuatan dan juga penanda aras kepada kelemahan tompinai. Tanpa SAM, siapalah tompinai dan tanpa pembaca/pelawat blog, siapalah si tompinai...

Salam Tompinai.