Kenangan Zaman Sekolah.

10:58 PTG Posted In Edit This 3 Comments »
Saya masih ingat pertama kali saya menyertai acara olahraga iaitu semasa di tingkatan 2. Saya menyertainya hanya untuk suka-suka dan tidak ada niat untuk menjadi atlit sebenar. Saya merupakan peserta termuda dalam acara 100m kerana yang lain semua pelajar tingkatan 3. Namun saya merupakan peserta kedua terbaik kerana mendapat tempat ke-2. Bagaimanapun, saya tidak terpilih untuk mewakili sekolah kerana ada peserta yang boleh mengambil tempat saya. Saya pun tidak kisah sangat. Biasalah budak kampung belajar di sekolah bandar...
Pada masa yang sama saya terpilih untuk mewakili pasukan bola sepak bawah 15 tahun ke KL. Jadi tumpuan saya berubah sekejap..konon nak jadi pemain bola terhebatlah..masa tu..zaman matlan marjan top.. bila kami latihan bola selalu kacau sebab konon nak tunjuk dengan mereka. Masa tu jurulatih bolasepak Sabah orang putih..Kalau time makan, selalu sembang dengan jackrison kilan...( Nanti cerita pasal bola )


Semasa saya di tingkatan 3 ( tahun berikutnya ) sekali lagi saya menyertai acara 100m dan kali ini menang bergaya...fuh..hebat juga larian tu sampai jadi juara...masa itu pinjam spike kawan.. perjalanan mudah untuk ke peringkat Negeri. Semasa kejohanan Peringkat Negeri di Likas, Saya mewakili Pantai Barat Selatan. Macam gagah saja tetapi kena berdepan dengan seorang atlit dari sandakan yang juga merupakan juara pecut kelas 2, yang juga merupakan kawan sepelatihan pada awalnya sebelum pindah balik ke sandakan. Dalam hati, setakat ni je lah...mana nak lawan dengan juara negeri.


Semasa acara 100m bermula, saya tekad mesti menang walaupun saya tahu lawan saya kebanyakan mempunyai jurulatih khas. saya cuma berlatih sendiri saja dan sekali-sekala minta tunjuk ajar dari kawan-kawan senior. Keputusannya, saya berjaya menjuarai acara tersebut. Saya seperti tidak percaya..macam dalam mimpi je..selepas pengumuman rasmi barulah percaya. kejayaan saya ini merupakan satu kejayaan budak kampung kerana saya amat daif dari segi asas latihan olahraga. Kemunculan saya sebagai juara baru juga membuka peluang untuk berlatih dengan Sulaiman Arman. Beliaulah yang berikan asas latihan pecut. Saya bersama dengan beliau hampir setahun sebelum saya menyertai satu program khas kementerian sukan dan kebudayaan negeri.


Semasa di kejohanan peringkat kebangsaan saya menduduki tempat ke-4 dalam acara akhir 100m. Kedudukan yang saya rasa sangat bererti kerana saya sebenar kosong dalam ilmu pecut. Kalau sekiranya saya mendapat latihan awal pasti saya akan menjuarai acara tersebut.... saya berlari menggunakan kekuatan semulajadi sebagai budak kampung.

Kejuaraan ke-4: Program Peningkatan Sukan Olahraga

10:29 PTG Posted In Edit This 1 Comment »
Kami juara lagi. Kejuaraan kali ke-4 berturut-turut dalam mssd Kota marudu. Saya sudah bersama dengan kontinjen MSS Smk Kota Marudu sejak tahun 1997. Sebelum tahun 2000, kejuaraan ini sering bertukar tangan. Amat jarang sekali dapat dipegang lebih dari 2 tahun tetapi selepas tahun 2000 barulah kami mula mengorak langkah. Pun begitu banyak rintangan yang kami hadapi. Bermacam-macam karenah. Pernah juga kejuaraan itu ditarik tanpa kerelaan kami. Penarikan kejuaraan sangat memalukan tetapi kami terima dengan hati yang terbuka.

Segala asam garam ini telah berjaya mendewasakan kami. Kami sedar kalau kami tidak peka pada perkara yang kecil sampai bila pun kami tidak akan berjaya. Akhirnya kami telah sepakat untuk membuat satu program khas peningkatan olahraga. Program ini diketuai oleh En.Jeson Majimal. Kami kumpulan jurulatih diberi tugasan merangka program pencarian bakat dan juga latihan khas untuk atlit kami. Selain itu, En. Jeson telah memanggil beberapa individu yang merupakan antara bekas atlit kebangsaan dan juga jurulatih kebangsaan. Antaranya En. Sulaiman Arman, yang juga merupakan bekas jurulatih saya.

Input-input yang beliau beri telah kami aplikasikan dalam latihan kami. Kami dapat melihat berbezaan atlit kami dengan atlit dari sekolah lain. Pendekatan yang kami gunakan ketika melatih mereka berbeza mengikut tahap kejohanan yang atlit kami sertai. Kejayaan kami ini banyak dipengaruhi oleh penerapaan pengurusaan dan latihan yang bersistem. Setiap tahun kami sentiasa melahirkan bintang baru dalam sukan olahraga. Adalah diharap bintang baru ini akan terus berjaya di peringkat tinggi bukti kepada keberkesanan program sukan Mss Smk Kota Marudu.

AKSI ATLIT HARI PERTAMA MSSD KOTA MARUDU 2009

2:31 PTG Posted In Edit This 0 Comments »
14 Februari : Apa Sebenarnya?

1:43 PG Edit This 2 Comments »
Gambar ini dirakam di Taman Jagung Pekan Kota Marudu. Walaupun Pekan Kota Marudu kecil tetapi ia advance dalam beberapa perkara. Melihat kepada gambar ini, pemahaman mereka kepada makna Valentine agak kabur. Tompinai tidaklah mahu banyak berkata-kata cuma lihatlah dan renungilah gelagat remaja zaman sains dan teknologi ini..

TAMU PEKAN KOTA MARUDU: Kegigihan orang-orang kita.

1:21 PG Edit This 4 Comments »